dentalpro

דלקת חניכיים - הדרך המהירה להשתלת שיניים

מה קורה כאשר במהלך צחצוח השיניים אתם מגלים פתאום כתם דם על המברשת? אנשים רבים נשארים אדישים למראה הדם במחשבה שהבעיה תחלוף עם הזמן, אבל גישה זו היא טעות חמורה שעלולה לעלות לכם ביוקר. הסיבה – זה אחד הסימפטומים המוקדמים של דלקת חניכיים, גורם מרכזי מאוד באובדן שיניים, במיוחד בגיל מבוגר.

חושבים שזה טיעון קצת מרחיק לכת מדי? הנה נתון שעשוי לעניין אתכם – מחקר מצא כי אנשים שסבלו מדלקות חניכיים והזניחו אותן היו בסיכון של פי 5.6 לסבול מאובדן שיניים, בהשוואה לאלה שטיפלו בבעיה עם הופעת הסימפטומים הראשונים. ואם כמו ישראלי טוב אתם משלים את עצמכם ש"לי זה לא יקרה", להלן עוד נתון כדי לסבר את האוזן – על פי הסטטיסטיקה, דלקת חניכיים היא אחת מהבעיות הבריאותיות השכיחות ביותר בעולם. עד כמה הבעיה שכיחה? הערכות אומרות שקרוב ל-90 אחוזים מאוכלוסיית העולם תסבול ממנה מתישהו במהלך חייה, חלקה בתדירות גדולה יותר מהשאר בשל נטייה גנטית מולדת לדלקות או חניכיים רגישות בצורה יוצאת דופן.

דלקת חניכיים – סימפטומים מוקדמים

החניכיים הן רקמה רכה שעוטפת את אזור החיבור הרגיש בין עצמות הלסת לבין השיניים במטרה להגן עליו מפני חיידקים וכל גירוי חיצוני אחר. בין הרווחים הקטנים שקיימים בין השיניים לחניכיים מצטברים חיידקים, שבמקרה ולא הקפידו לנקות אותם ביסודיות נוצרת שכבה חיידקית בשילוב עם סידן, או במלים פשוטות יותר – אבנית. האבנית, שהולכת וגדלה ככל שההזנחה נמשכת, יוצרת לחץ על רקמת החניכיים ובסופו של דבר מגיעה אל אותו חיבור חשוב שמעגן את השיניים בפה.

הסימפטומים השכיחים ביותר של דלקת חניכיים בשלביה הראשונים כוללים דימום בעת צחצוח או אכילה, חניכיים אדומות, נפיחות ורגישות יתר למגע, חום וקור באזור. ככל שהסימפטומים חוזרים בתדירות גבוהה יותר כך הדלקת מחמירה.

הסיכונים בהזנחת דלקת חניכיים

כאשר דלקת חניכיים לא זוכה לטיפול ראוי היא עלולה להתפתח לבעיות בריאותיות הרבה יותר קשות מדימום קל בזמן צחצוח השיניים. מצב זה נקרא פריודונטיטיס, או במלים פשוטות דלקת חניכיים כרונית. המשמעות היא שהשכבה החיידקית שהצטברה כבר הסבה נזק בלתי הפיך למערכת התמיכה של השן.

דלקת חניכיים כרונית היא בעלת פוטנציאל להוביל למצבים בריאותיים בלתי רצויים כמו נסיגת חניכיים. כאשר החניכיים מותקפים שוב ושוב ולאורך זמן, התוצאה היא שהרקמה נוסגת לכיוון שורשי השן. מעבר להשפעות האסתטיות על מראה הפנים עבור מי שסובל ממנה, לנסיגת החניכיים יש גם השלכות על תפקוד הפה שבא לידי ביטוי בקושי בלעיסה ובדיבור.

נסיגת החניכיים עלולה בסופו של דבר להוביל לנשירת שיניים בשל הפגיעה האנושה בשורש השן והתרופפותה מעצם הלסת. במצב זה כבר אין איך להציל את השן ויש צורך לעבור השתלת שיניים כדי להחזיר את הלסת לתפקוד מלא.

בעיה נוספת וחמורה לא פחות שעלולה להיווצר היא חדירה של חיידקים למחזור הדם. הפצעים המדממים בחניכיים המודלקות הם פתח והזדמנות עבור חיידקים לפלוש אל מחזור הדם בגוף, שנושא אותם לתאי המטרה אותם הם מחפשים לתקוף. כאשר זה קורה מערכת החיסון נמצאת במגננה מפני הפולשים, מה שיכול להתבטא בחולשה כללית ובהחלמה איטית יותר ממחלות.

אוכלוסיות שצריכות להיזהר יותר

מעבר לבעלי נטייה גנטית מולדת לדלקות חניכיים כפי שצויין לעיל, ישנן עוד כמה אוכלוסיות שנמצאות בסיכון גבוה יותר להתפתחות דלקת ולכן צריכות לשים לב במיוחד למצב החניכיים שלהן:

1. נשים בהיריון – הפרשה מוגברת של הורמונים במהלך ההיריון מחלישה את החניכיים.

2. מעשנים – הניקוטין וחומרים נוספים שנמצאים בסיגריה פוגעים ביכולת ההתחדשות של החניכיים מפני פצעים, מה שמעלה את הסיכון לדלקת.

3. מטופלים שסובלים מבעיה בריאותית אשר מחלישה את מערכת החיסון שלהם.

כיצד מטפלים בדלקת חניכיים?

הדרך הטובה ביותר לטפל בדלקת חניכיים היא קודם כל למנוע אותה. הקפידו לצחצח שיניים באופן יסודי פעמיים ביום, בוקר וערב. עדיף להשתמש במברשת שיניים רכה מאחר והיא מאפשרת צחצוח חזק יותר של הרקמה מבלי לפצוע אותה, כמו כן קל יותר לשערות של המברשת להגיע לרווחים בין השיניים ולנקות אותם. חשוב גם להשתמש בחוט דנטלי ובמי פה כדי להשלים את הניקוי היסודי. במקביל, אל תשכחו לגשת לשיננית כל שישה חודשים.

אם כבר יש לכם דלקת חניכיים ניתן להגיע אל רופא השיניים כדי שיבצע גרידת חניכיים – טיפול בו מסירים את האבנית והרקמות המתות שהצטברו על שורשי השיניים. לרוב טיפול מסוג זה מספיק כדי להביא להחלמה מלאה, אך במקרה ומדובר בדלקת חמורה יותר שנובעת מהזנחה ממושכת אז נדרש ניתוח לשיקום עצם החניכיים והשורשים שנפגעו או, אם אין אפשרות להציל, ניתוח להשתלת שיניים.

כתבות נוספות בנושא...

דילוג לתוכן